Välj en sida
Joakim Staf

Joakim Staf är en av många som gillar retrospel. Han lyssnar regelbundet på flera poddar om spel.

Som många andra roar sig Joakim Staf gärna med att spela tevespel. Han spelar gärna de klassiska tevespelen, så kallade retrospel. Genom åren har han skaffat sig spel, konsoler, t-shirts kopplade till sina favoritspel. Ett sätt som ger honom möjlighet att djupdyka i sitt intresse är att regelbundet lyssna på poddar om tevespel.

För mig var det först en häftig aha-upplevelse att få reda på att det över huvud taget finns poddar om tevespel. Nu har jag fått lära mig att det finns gott om poddar om tevespel. Det visar vilken guldgruva poddar ofta är när man behöver information inom ett område. Jag som har specialiserat mig på podcastproduktion och podcaststrategi och lägger många timmar varje vecka på att lyssna och leta upp intressanta poddavsnitt, blir gång gång överraskad över hur otroligt många ämnen som det görs poddar om.

Så hur lärde jag känna Joakim Staf? Jo, det var under vårt samarbete med distanskursen Podcastradio som Jönköping University ger, han intervjuade mig för filminslag som är en del av kursen. Vid något tillfälle när vi talades vid berättade Joakim om som sitt stora intresse för tevespel och att han lyssnar på tevespelspoddar. Det gjorde mig nyfiken för jag tycker att tevespel är kul, men det är trots det ett område som jag bara kände till lite ytligt. Att det finns poddar om tevespel hade jag inte ens hört talas om tidigare. För att ta reda på mer om tevespelspoddarna intervjuade jag Joakim.

Klassiska tevenspel har en stor publik

Hur många som fortfarande ägnar sig åt gamla härliga tevespel från 70- och 80 och 90-talet blev en positiv överraskning för mig. Spelmässor som arrangeras utifrån det här spelen, som Retrospelsmässan och Retrogathering är välbesökta evenemang. En anledning att spelen fortfarande håller i sig är rimligtvis att de är väl genomtänkta av de som gjord spelen. Men vad kan det finns för ytterligare anledning?

̶  Jag tror att det är för att de är enkla att förstå. Jag har märkt att tevespel är ett intresse som ökar och det är rätt blandade åldrar när jag besöker mässorna, berättar Joakim Staf.

Spelentusiastens fem favoritpoddar om tevespel

Sedan Joakim Staf började lyssna på spelpoddar har han lyssnat på många och hittar de här fem favoriterna:

Svamppod

Den första tevespelspodden som Joakim upptäckte heter Svamppod. För några år sedan funderade han på att köpa ett visst spel och undrade om det kanske kunde gå att hitta en podd som hade recenserat spelet. Vad han gjorde var att söka efter spelets namn i appen Podcaster i sin iPhone och då hittade han Svamppod. Det är en podd som han har fortsatt att lyssna på.

̶  Jag tyckte direkt att det var bra diskussioner i Svamppod, berättar han.

Namnet som känns verkar udda med tanke på att poddden handlar om spel, anspelar på svampriket där Super Mario från Nintendos spel med samma namn håller till. Personerna bakom Svamppod driver även webbplatsen Svampriket.

Retro Hour

En podcast från Storbritannien. Joakim berättar att avsnitten brukar inledas med ungefär 20 minuter om information om något som är på gång här och nu, exempelvis kan det handla om någon aktuell spelmässa. Det som Joakim Staf uppskattar mest med Retro Hour är de följande 40 minuterna. Då blir det intervjuer med någon som var med ”när det begav sig” i den klassiska tevespelsvärlden. Joakim uppleveratt personerna bakom podden är skickliga lyckas få tag på intervjupersoner som han som tevespelsentusiast tycker är intressanta att höra på.

̶  De kan exempelvis intervjua någon som var med och programmerade något välkänt spel på 70-talet.

Giant Bombcast

Det här är en amerikansk podcast med både diskussioner och recensioner. Till största del handlar Giant Bombcast om egna erfarenheter av tevespelande från de som driver podden.

̶  Det här är en av få poddar jag lyssnar på som produceras professionellt, men trots det känns de ändå jordnära med bra lyssnarkontakt, säger Joakim Staf.

Back in my play

En podcast som Joakim beskriver som en podd som drivs av en entusiast som skapar en podd om sitt stora intresse. Trots att avsnitten publiceras oregelbundet publiceras, har Joakim fortsatt lyssna på den.

P3 Spel

Tevespelspodden med kortast avsnitt som Joakim Staf regelbundet lyssnar på är P3 Spel. Formatet för avsnitten liknar idag ofta till stor del andra dokumentärer som Sveriges Radio erbjuder. Han berättar att P3 Spel helt har förändrat format sedan han började lyssna på podden.

̶  Tidigare var det en podcast helt och hållet med diskussioner, men nu är ofta varje nytt avsnitt ett reportage som tar upp något kopplat till spel. Avsnitten brukar vara väldigt intressanta, berättar Joakim Staf.

Reflektioner kring tevespelspoddar

Det finns många andra poddar om tevespel än de här och Joakim Staf har periodvis lyssnat på många. När han ser på sitt lyssnarbeteende konstaterar han att för honom har det har varit viktigt poddarna publicerar nya avsnitt regelbundet. Annars tappar han intresset. Den enda med oregelbunden publicering som han fortfarande lyssnar på är Back in my play. Ibland när Joakim Staf har varit inne på att spela ett visst spel, har han lyssnat på någon podcast som är helt fokuserad på det specifika spelet.

̶  Problemet med poddar som enbart handlar om ett spel är att när jag tröttnar på det spelet, då slutar jag också att lyssna på poddar om det.

Ett råd från Joakim till de som funderar på att starta en tevespelspodd, är att inte nischa in den på enbart ett spel eftersom en sådan podcast kan bli för smal.

Varierande format

Något som Joakim tycker är avgörande f ratt han ska vilja lyssna på en tevespelspodd är att innehållet är korrekt. De gånger som han har upptäckt att det dykt upp faktafel i någon tevespelspodd, så har han helt tappat intresset för den. Han tolererar inte när någon exempelvis säger påstår att ett visst spel lanserades ett visst år och årtalet inte stämmer. Det gäller helt enkelt att vara påläst.

Vad gäller längden på de tevespelspoddar som Joakim faktiskt har lyssnat sig igenom är längden mycket varierande. Han har lyssnat på allt från P3 Spel som är 30-minutersavsnitt till Retroresan där ett enda avsnitt kan pågå i fyra eller sex timmar.

̶  När jag har lyssnat på så långa poddar gör jag det inte i ett sträck och jag lyssnar inte noga. För att fortsätta lyssna på ett avsnitt på flera timmar måste det ha mycket bra koppling till spelet det handlar om. De långa poddarna som jag har lyssnat på har varit livepoddar med frågor från publiken och frågorna kan bli extremt specifika.

Snudd på som att träffa nya goda vänner

De han lyssnar på är människor som han, utan att ha träffat dem upplever som trevliga.

̶  Det är folk som jag säkert skulle kunna umgås med privat. När jag lyssnar känns det som att jag är en del av diskussionen.

Text: Lars Carlén