Välj en sida
Carl Jan Granqvist och Henry Ketola

Carl Jan Granqvist och Henry Ketola. Foto: Olle Hallström.

Femtå Qvarn ligger i Ambjörby i Torsby kommun. På invigningen en höstdag 2019 var det smockfullt av besökare. Krögaren Carl Jan Granqvist invigde, och det första avsnittet spelade jag in på tåget från Torsby till Karlstad då jag passade på att intervjua Carl Jan Granqvist om intrycken av kvarnen, varför skrädmjöl är en spännande ingrediens och Henry Ketola som mjölnare och entreprenör.


En del människor lyckas med det som verkar snudd på omöjligt. Mjölnaren Henry Ketola som driver Femtå Qvarn är en sådan person.
Vad har Henry Ketola gjort? Jo för några år sedan förändrade han sitt yrkesliv totalt och upptäckte det han brinner för, nämligen skrädmjöl. Som ung var han under många år byggnadsmålare och sedan arbetade han på en grönsaksgrossist. När han tröttnade på det började han undersöka idén att starta ett företag för att producera linolja. Av en händelse besökte han en gammal fin kvarn i Värmland och det ledde till att han arrenderade kvarnen och blev expert på att producera skrädmjöl. För sin insats har han belönats med diplom av Gastronomiska Akademien.

Efter några år skaffade han en annan kvarn, en som inte varit använd på 50 år. Henry Ketola och jag lärde känna varandra under den lärorika och trevliga satsningen Värmländska smaker i kulturhistoriska miljöer och det var under den satsningen jag för första gången intervjuade honom för ett poddavsnitt. När Femtå Qvarn skulle invigas ringde Henry mig och undrade om han kunde anlita mig för att producera en podcast för kvarnen. Självklart blev jag sugen. Jag tycker det är fascinerande med Femtå Qvarn där skrädmjöl produceras på ett hantverksmässigt sätt. Podcasten om kvarnen och mjölet blir en blandning av gammalt och nytt eftersom podcast är en av de nyaste kommunikationskanalerna, medan skrädmjöl funnits så långt tillbaka i historien. Hoppas du vill fortsätta lyssna på podcasten Femtå Qvarn, det kommer dröja rätt länge mellan avsnitten, men i podcasten får möjlighet att följa kvarnens utveckling på ett genuint värmländskt sätt.

Besökare Femtå Qvarn.

Fullt med besökare på invigningen av Femtå Qvarn. Foto: Olle Hallström.

Poddavsnittet i Värmländska smaker, med intervjun med Henry Ketola

När jag intervjuade Henry för första gången arrenderade han Stöpafors kvarn. Den intervjun blev ett avsnitt i podcasten Värmländska smaker. I det avsnittet berättar han om hur det gick till när han bytte inriktning och blev mjölnare och om hur skrädmjöl produceras. Mjölet görs på ett betydligt mer gammaldags sätt än de flesta kan föreställa sig.

Text: Lars Carlén