Välj en sida
Robin Calmegård

Med framåtanda och genom att samla på sig relevanta erfarenheter har Robin Calmegård byggt upp sin karriär som programledare på radio. Foto: NENT Group

Robin Calmegård är en av Star FM:s erfarna programledare. Han har hållit på med radio i 24 år och har även arbetat med poddar och läst in ljudböcker. 

Som barn tog Robin Calmegård varje tillfälle som dök upp att sjunga inför publik. Som nioåring gjorde han en kupp och tvingade sig upp på scenen på stadsfestivalen hemma i barndomsstaden Strängnäs och berättade för Lili & Sussie att nu skulle han sjunga tillsammans med dem. Det var 1996 när popduon på toppen av sin karriär.
̶  De tyckte det var konstigt och kul, berättar Robin Calmegård.
Tack var framåtandan som hans kupp visade blev han han erbjuden att ha ett 30-minuters radioprogram en gång i månaden på lokalradion i Strängnäs. Det var bananskalet som ledde till att han fortfarande arbetar med radio. Robin Calmegård berättar att det här med att inleda sin radiokarriär på ett slumpmässigt sätt är vanligt i branschen. Själv har han varit och är en mångsysslare och har drivit företag inriktade på webbhoasting, webbutveckling och e-postmarknadsföring.
̶  Men alla gånger jag tänkt sluta med radio för att helt och hållet ägna mig åt något annat, har jag gång på gång kommit till tillbaka för att arbeta med radio.

Han tycker helt enkelt att radio är för roligt att arbeta med för att kunna sluta och att trivs med den unika känslan att som radiopratare vara sällskap för många människor samtligt. Just direktsändning sätter igång en alldeles särskild känsla menar Robin.

Vägen till att bli programledare

Vägen till att bli programledare på en kommersiell radiostation kan se olika ut. Mycket handlar om att erfarenhet ger färdighet.
̶  Det gäller att börja någon stans och jag tror man har mycket hjälp av att börja arbeta ideellt med radio. Det kan vara närradio, webbradio eller att bygga upp en framgångsrik podcast. Steget mellan att driva en populär podcast och att prata i radio är inte jättestort, säger Robin Calmegård.
En annan väg in i yrket är att gå en radioutbildning. Några av Robin Calmegårds kollegor har exempelvis studerat radioproduktion vid Luleå tekniska universitet och börjat på NENT, som är bolaget som driver Star FM och flera andra kommersiella radiokanaler och poddar, genom att praktisera där.

Robin Calmegård skaffade sig radioerfarenheter på många olika kanaler

För Robin Calmegård var det alltså på lokalradion i Strängnäs han fick sina första erfarenheter som programledare. Efter det började han att syssla med den ideella webbradiokanalen Radioseven som var inriktad på dansmusik som exempelvis house. Han har arbetat på flera olika kommersiella stationer. Eftersom han gillar utmaningar ställde han också för några år sedan upp i en tävling där hans röstprov vann och det gjorde att han fick i uppdrag att läsa in två ljudböcker för Storytels förlag Story side. Något som han konstaterar är ett slitigt arbete. Eftersom han både var producent och inläsare satt han själv och talade in böckerna och spelade in och var även tvungen att kontrollera sådant som uttalet på ovanliga utländska namn. Inspelningarna sändes sedan för korrektur och så fick han spela in vissa partier igen och igen. Robin tycker att det var en spännande erfarenhet, men att vara programledarrollen på radio passar honom bättre.

Text: Lars Carlén