Välj en sida
Lars Carlén och Joakim Staf

Lars Carlén och Joakim Staf förbereder inspelning

I slutet av september var jag på återbesök i Jönköping där jag studerade och bodde för 23 år sedan. Trevligt! Den här gången var jag i Jönköping för att berätta om mina erfarenheter om podcast i distanskursen Podcastradio som Jönköping University erbjuder.

Det var spännande att se hur mycket som har hänt i Jönköping sedan jag studerade och bodde i staden för 23 år sedan. Visst har det byggts en hel del, men de flesta byggnaderna, parkerna och vägarna ser ändå ut som förr. Skillnaden som jag utan tvekan upplevde som störst är att idag är en betydligt större andel av samtalen mellan studenterna i Jönköping på engelska jämfört med när jag studerade vid Högskolan i Jönköping. Det räcker att gå omkring på campus en stund för att märka att här studerar många utbytesstudenter. Det känns som en fantastiskt värdefull och positiv utveckling! De som studerar här idag har alla möjligheter att knyta gott om internationella kontakter inför yrkeslivet.

En annan sak jag givetvis upplever som mycket positiv är att Jönköping University var tidigt ute med att utbilda om podcast genom att distanskursen Podcastradio startades för många år sedan och har uppdaterats efter hand. För min del är det underbart att jag har fått möjligheten att vara en del av kursen och får dela med mig av både mina positiva erfarenheter kring podcast och även berätta om några av de misstag jag lärt mig av…

Proffsiga studior för rörlig bild och ljud

När jag studerade i Jönköping hade högskolan vad jag förstod inte egen kompetens kring film, utan när jag gick en kortare kurs i filmproduktion som ingick i Informationslinjen som utbildningen hete som jag studerade, var det lärare utifrån som höll den. Numera har Jönköping University egna proffsiga tevestudior och radiostudior och Joakim Staff som är kursansvarig och intervjuade mig har arbetat både på SVT och TV4. För min del var det en pirrig och spännande upplevelse att bli intervjuad i en tevestudio. Väldigt nyttigt att för en gång skull vara den som svarar på frågorna istället för att intervjua andra som jag brukar göra. Tack för ett mycket positivt samarbete under inspelningarna: Joakim Staf, Gabriel Djärf och Markus Hahne.

Om du är sugen på mer information om distanskursen Podcastradio via Jönköping University hittar du mer information om den här.

Text: Lars Carlén