Välj en sida
Creepypodden

När Creepypodden spelades in inför publik på Poddfest 2018 var det så här stämningsfullt med kandelabrar. Foto: Mattias Ahlm på Sveriges Radio

I flera år har Sveriges Radio anordnat uppskattade event kring poddar. Redan 2013 arrangerades evenemanget Radiodokumentärerna, där lyssnarna fick möjlighet att höra hur Sveriges Radios dokumentärer skapas. 2016 och 2017 arrangerade Sveriges Radio DokuPodd som var ett festivalkoncept med samtal som hade koppling till innehåll i poddar. 2018 döptes evenemanget om till Poddfest och blev en festival med liveinspelningar av poddar inför publik.

Även 2019 heter evenemanget Poddfest och äger rum 22 och 23 mars på Fotografiska i Stockholm. Festivalens upplägg påminner en hel del om hur musikfestivaler brukar fungera. Parallellt spelas det in olika poddar inför publik. (Livepoddar.) Precis som förra året blir det livepoddar om väldigt olika ämnen. Ett mål är att erbjuda något för alla. 2018 var jag förbi en stund och lyssnade på en livepodd där journalisten Mats Nileskär berättade väldigt intressant om sin gedigna erfarenhet av att göra intervjuer för programmet Soul Corner som numera heter P3 Soul. Det var en så positiv upplevelse att jag i år ska jag lyssna på så många livepoddar jag hinner under festivalen.

Nytt på Poddfest 2019

2018 var Sveriges Radio arrangör och bjöd in några andra branschaktörer. I år är Poddfest istället ett samarrangemang mellan Sveriges Radio, Acast, RadioPlay (Bauer Media) och Spotify.

̶ Jag tycker att det finns flera fördelar med Poddfest arrangeras tillsammans av fler stora aktörer på den Svenska poddmarknaden. Vi har olika ingångar vilket göra att evenemanget har kunnat utökats, säger Carina Claesson, projektledare på Sveriges Radio.

I år 2019 kommer Poddfest att pågå i två dagar jämfört med en dag 2018. Antalet livepoddar har ökat från 13 förra året till 18 i år.

Carina Claesson betonar att även om Poddfest är Sveriges största podcastevenemang i dagsläget, så genomför Sveriges Radio flera andra evenemang för att publiken ska kunna möta Sverige sRadios poddar. Exempelvis har både Det politiska spelet och USA-podden spelat in livepoddar för universitetsstudenter.

Vidga dina vyer under Poddfest

Under Poddfest 2018 satte sig Carina Claesson i publiken för att uppleva inspelningen av en podcast som hon inte hade lyssnat på tidigare. Podden heter Alla våra ligg.

̶  Det var en stor publik och det var jätteroligt att lyssna på den här generösa podden. För mig var det en spännande upplevelse att upptäcka podden och poddens publik, berättar Carina Claesson.

Hon ger faktiskt rådet till alla som besöker Poddfest att gör på ett liknande sätt, alltså att prova på att lyssna på inspelningen av en podd som man inte har hört tidigare. Du kan helt enkelt upptäcka något du tycker är överraskande bra samtidigt som du på plats får ta del av stämningen och vilken publik podden har.

Tre goda råd för inspelning av livepoddar

Att spela in poddar inför publik, alltså att göra livepoddar, har blivit allt vanligare. Innan livepoddar blev vanligt för Sveriges Radio, åkte Carina Claesson och några av hennes kollegor till London Podcast Festival för att få inspiration.

̶  Vi såg hur de på scenen interagerade med sin publik. De ställde frågor till publiken och hade omröstningar. Bestämmer man sig som poddare för att ställa sig på en scen, då är mitt råd att få publiken att bli delaktig, säger hon.

Ett andra råd från Carina Claesson är att om man under en livepoddinspelning spelar upp ljudklipp från scenen, då bör varje klipp helst vara under en minut.

̶  Publiken har trots allt kommit för att se personerna på scenen.

Carina Claessons tredje råd för livepoddinspelningar är att vara extremt noggrann med den tekniska utrustningen. För Poddfest görs ordentliga förberedelser för att undvika teknikstrul i så stor utsträckning som möjligt. Dels med genrep innan publiken kommer och under festivalen finns det dessutom gott om teknisk personal på plats.

Text: Lars Carlén